Aboutaleb: Neem anti-islamfilm met ‘korreltje zout’

De ophef over de beruchte anti-islamfilm Innocence of Muslims is onnodig groot. Dat vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ‘’Dit soort dingen krijgen proporties die ze niet verdienen’’, stelde hij maandag in Rijnmond Nu.

De amateuristisch ogende film doet in de Arabische wereld veel stof opwaaien. De profeet Mohammed wordt in de Amerikaanse productie neergezet als een gewelddadige man, die zich bovendien zou vergrijpen aan kinderen en mannen.

Nadat de film verscheen op internet gingen woedende gelovigen de straat op in veel moslimlanden, maar ook in Europa. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil laten onderzoeken of het vertonen van de film de openbare orde in gevaar brengt.

Aboutaleb ziet niets in een verbod op het vertonen van de film. Hij vindt het tornen aan de vrijheid van meningsuiting te riskant. ‘’Vandaag is het dit, morgen een ander verhaal’’, voorspelt de burgemeester.

Humor

Hij roept Nederlandse moslims op ‘’om hier de humor van in te zien’’ of het met een korreltje zout te nemen. Demonstreren mag, maar de burgemeester wijst erop dat er ook andere manieren zijn om te protesteren: ‘’Als je het nodig vindt maak je zelf een filmpje YouTube, of je schrijft een verhaal’’, stelt hij.

Aboutaleb wijst erop dat veel moslims juist naar Nederland vluchten omdat ze in hun geboorteland niet vrijelijk voor hun mening kunnen uitkomen. Maar ook hier hebben ze volgens de burgemeester niet het recht ''om niet beledigd te worden''.

Zijn benadering: ‘’Een beetje rustig aandoen. Relaxt’’. Moslims die toch willen protesten, moeten dat volgens de burgemeester doen binnen de grenzen van de democratie. ''Niet door het bestormen van een ambassade en het doodmaken van mensen.''

Deel dit artikel: