Koolmees: 'Kunduz-akkoord blijft overeind'

Een nieuw kabinet houdt het vijfpartijenakkoord grotendeels overeind. Dat verwacht D66-kamerlid Wouter Koolmees uit Rotterdam.

Dat akkoord is gesloten na de val van het kabinet Rutte door vijf partijen, waarvan er vier vermoedelijk in de oppositie komen. De PvdA was niet bij de plannen betrokken en is het met veel bezuinigingen niet eens.

Toch is het niet waarschijnlijk dat een nieuw kabinet snel alternatieven kan verzinnen: "Ik denk dat 90% van het Kunduz-akkoord overeind blijft," aldus Koolmees. "Je moet namelijk voor 1 januari die wetten hebben aangepast om op die dag de begroting in te laten gaan. Dus ze hebben maar een paar maanden om dat voor elkaar te krijgen."

Verwachting Miljoenennota

"Alle bezuinigingsmaatregelen zorgen ervoor dat de koopkracht volgend jaar naar verwachting met 0,75% terugloopt", dat zegt de NOS. "De pensioenpremies gaan omhoog, net als de BTW en de accijnzen op alcohol en tabak. Verder moeten we een hogere eigen bijdrage in de zorg betalen."

De precieze plannen worden dinsdagmiddag gepresenteerd. De koningin leest eerst in de Ridderzaal de troonrede voor. Daarna komt demissionair minister De Jager naar de Tweede Kamer met de Miljoenennota en de Rijksbegroting.

Deel dit artikel: