nieuws

Donkere-dagen-offensief tegen overvallers

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam start een donkere-dagen-offensief in de strijd tegen overvallers. Dit offensief begint in de 'Week van de Veiligheid', begin oktober omdat de dagen dan korter worden.

Cijfers van eerdere jaren wijzen uit dat overvallers juist toeslaan als het 's ochtends later licht wordt en 's avonds eerder donker. Onderdeel van het offensief zijn thuisbezoeken aan veelplegers, een speciale spray voor winkeliers en bewoners, én een digitale deurspion.
Deze maatregelen moeten niet alleen overvallers afschrikken, ook de gestolen waar onverkoopbaar maken. De spray is een vloeistof met een unieke samenstelling. Die kunnen winkeliers en bewoners uit de wijken Bloemhof en Schiebroek gratis over hun waardevolle spullen spuiten. Als een dief de spullen aanraakt, dan hecht de stof zich aan de huid en kleding van de dief. Met een speciale lamp is de stof te zien.
Digitale deurspion
De digitale deurspion maakt automatisch foto's van mensen voor de deur. Bewoners kunnen zien of het veilig is om open te doen, en inbrekers en overvallers zijn beter op te sporen. Minister Opstelten komt naar Rotterdam-Hillesluis om hem te promoten. Bewoners moeten tachtig euro betalen voor de digitale deurspion.
Voorzitter Diana Weda van de wijkraad Hillesluis vindt de mogelijkheid om foto's te maken met de digitale deurspion een zinvolle toevoeging. Alleen vraagt ze zich af wie dat gaat betalen. "Veel bewoners van Hillesluis leven van een uitkering en van €80 kan je een paar dagen eten kopen."
In de regio Rijnmond wordt gemiddeld 35% van de overvallen opgelost. "Rotterdam scoort daar hoog mee", zegt stadsmarinier Jur Verbeek die speciaal belast is met de aanpak van overvallen, "alleen daar zijn we nog niet tevreden mee."
Foto: Archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl