'Gevaarlijkste man van Nederland' weer voor rechter

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam dient dinsdag het hoger beroep tegen de gewelddadige overvaller en vermeende terrorist Eric Jan Q. uit Vlaardingen. De rechter veroordeelde ‘de gevaarlijkste crimineel van Nederland’ zoals hij bekendstaat in 2010 tot twaalf jaar cel wegens het beramen van aanslagen.

Q. zou het destijds gemunt hebben op de hogesnelheidslijn, de Rotterdamse rechtbank, Hotel New York en installaties in de Botlek. Voornaamste bewijs daarvoor zijn plattegronden en grondstoffen voor explosieven die de politie in 2006 op zijn schuiladres aantrof. De Vlaardinger zelf zei dat de spullen waren bedoeld voor ‘paintballen en survivaltochten’ en voor het kleuren van zijn haar. Dat vond de rechter niet aannemelijk.

Ontsnapping
Vlaardinger Q. is een notoire crimineel die geweld niet schuwt. In 1999 arresteerde de politie hem bij het Centraal Station in Rotterdam na een schotenwisseling. Bij eerdere overvallen op GWK-kantoren in Maastricht en in Hoek van Holland ging hij ook zeer gewelddadig te werk. Doordat hij explosieven gebruikte raakten omstanders gewond.

Die eerste strafzaak tegen de overvaller mondde in 2003 uit in een veroordeling in hoger beroep tot veertien jaar cel. W. wist echter eind 2001 via een luchtkoker te ontsnappen uit gevangenis De Schie. Hij hield zich jaren schuil, maar werd in 2006 toevallig opgepakt na een kleine winkeldiefstal.

Q. is zelf in beroep gegaan tegen de straf die hij in 2010 kreeg opgelegd. Voor een zaak waarbij geen doden zijn gevallen was de straf wel heel fors, zei zijn advocaat destijds. Justitie denkt daar anders over en noemde Q.'s plannen voor aanslagen destijds "nog veel concreter en gevaarlijker dan die van de Hofstadgroep".

Deel dit artikel: