Amper asbestvezels in lucht rond stortplaats Dordrecht

Rond de Derde Merwedehaven in Dordrecht zijn opnieuw geen verhoogde concentraties asbestvezels in de lucht gevonden. De provincie Zuid-Holland laat dit jaar regelmatig meten hoe veel asbest er in de lucht zit, nadat vorige zomer onrust ontstond over de stort van onverpakt asbest.

Bij de metingen is tot nu toe nog geen enkele asbestvezel aangetroffen. Dat wil niet zeggen dat er ook helemaal geen vezels in de lucht zitten; de allerkleinste concentraties kunnen niet worden gemeten. Wel staat volgens de provincie vast dat de concentratie van asbestvezels lager is dan het niveau dat volgens de strengste normen verantwoord is.

Zorgen in Sliedrecht
Bij de Derde Merwedehaven werd jarenlang meer onverpakt asbest gestort dan eerder werd gedacht. Vooral in Sliedrecht, dat tegenover de stortplaats ligt, zorgt de asbestkwestie al langere tijd voor onrust. De stortplaats gaat eind dit jaar dicht. Voor de sluiting vindt er nog één asbestmeting plaats.

Justitie besloot in maart van dit jaar tot een onderzoek naar de stort van het potentieel kankerverwekkende materiaal. Hoofdvraag is of eigenaar Delta en de toezichthouders zich aan alle regels rond de stort van asbest hebben gehouden.

Deel dit artikel: