Meer misdrijven opgelost door Opsporing Verzocht

Een vermelding in het tv-programma Opsporing Verzocht vergroot de kans aanzienlijk dat een zaak wordt opgelost. Dat is natuurlijk de bestaansreden van het programma, maar door onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam is nu ook duidelijk hoe groot het nut van Opsporing Verzocht precies is.

Volgens de onderzoekers stijgt de kans op opheldering dankzij het programma van 24 procent naar 38 procent. Voor het onderzoek vergeleken ze de misdrijven die in Opsporing Verzocht werden getoond met soortgelijke delicten die geen aandacht kregen in het programma.

'Niet tegelijk met voetbal'
Een belangrijke succesfactor is het grote aantal kijkers. Wanneer op het andere net Champions League-voetbal te zien is, verliest het programma echter kijkers en daalt ook direct de kans dat een zaak wordt opgelost. De belangrijkste aanbeveling luidt dan ook: zend Opsporing Verzocht uit op avonden dat er geen belangrijke voetbalwedstrijden op tv zijn.

De meeste arrestaties komen niet alleen voort uit de tips van het publiek, maar ook uit verder recherchewerk. In 5 procent van de zaken leidde een tip naar aanleiding van de uitzending direct tot een aanhouding.

De Erasmus Universiteit voerde het onderzoek uit in opdracht van het programma Politie en Wetenschap.

Deel dit artikel: