nieuws

Audities voor plekje op Doelenpodium

ROTTERDAM - Amateurzangers kunnen de komende maanden auditie doen voor een plekje op het podium van De Doelen in Rotterdam. In februari wordt namelijk een 40-stemmig klassiek muziekstuk uitgevoerd en daar is hulp bij nodig.

Wie door de audities komt staat bij de uitvoering tussen het Britse topkoor The Sixteen. Er is plek voor zo'n vijftig geoefende musici, maar voor de eerste auditieronde hebben zich al 120 mensen ingeschreven. De zangers en zangeressen komen uit heel Nederland.

Spem in alium

Het unieke 40-stemmige werk 'Spem in Alium' is in 1570 gecomponeerd door de Engelsman Thomas Tallis. Waarom hij het stuk heeft geschreven is niet duidelijk. Het is gebaseerd op een bijbelse tekst over hoop maar wordt bijna nooit uitgevoerd.
Maandagavond werd de eerste auditieronde gehouden in de Opstandingskerk in Rotterdam-Noord. Het niveau van de deelnemers was wisselend. Dirigent Wiecher Mandemaker omschrijft het tactisch: "Sommige mensen zijn vocaal beter geschoold dan anderen." Eind november horen de eerste auditanten of ze mee mogen doen.