nieuws

UTAC tussen Kaapverdie en Rotterdam - Zaterdag 9 februari 17.00 uur

5-10 Utac
5-10 Utac
ROTTERDAM - Een bijzonder portret van de Kaapverdische gepensioneerde kapitein Guilhermo Mendes da Silva. Zijn leven kent vele verbluffende avonturen met als opmerkelijke wending: zijn debuut als schrijver op zevenenzeventig jarige leeftijd met de roman De humeuren van meneer Utac. 
Mendes da Silva Gonçalves (geboren 1935), heeft voor familie en vrienden de bijnaam João da Luz (Jan van het Licht). Mendes is een mooie, statige man, altijd gekleed in wit overhemd en lichte broek met vouw. Hij draagt een goudkleurige bril die wat scheef op zijn neus zit en waarachter twee helderblauwe pretoogjes glinsteren. Mendes is een druk gesticulerend figuur, een rusteloos iemand die hele dagen door Rotterdam of Praia dwaalt, schijnbaar onderweg naar niets.
In de film volgen we Mendes da Silva bij de publicatie van zijn boek, dat - zoals hij zegt - niets te maken heeft met zijn eigen leven. We gaan met hem naar Kaapverdie als hij op bezoek gaat bij familie en vrienden om zijn boek te laten zien. En we ontmoeten Trudy, de vrouw die in de roman een belangrijke rol speelt.

Deze documentaire wordt op zaterdag 9 februari om 17.00 (ieder uur herhaald) uitgezonden bij TV Rijnmond.

Producent: Stichting Interakt
Regisseur: Ronald Bos
Eindredactie: Cees van der Wel
De productie is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en de Gemeente Rotterdam, dienst Kunst & Cultuur.