'Wietpas heeft geen zin in Rotterdam'

De invoer van de wietpas heeft in Rotterdam geen zin. Dat zeggen onderzoekers van onderzoeksbureau Intraval. Zij constateerden dat in totaal 1200 buitenlandse toeristen dagelijks een Rotterdamse coffeeshop bezoeken. Dat is vijf procent van het totale aantal van 25.000 klanten. Volgens onderzoeker Bert Bieleman is dat aantal te verwaarlozen.
De meeste blowers, zo'n 82 procent, komen uit Rotterdam, de rest uit omliggende steden. De buitenlanders komen uit Frankrijk en België, maar ook uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Rusland.

In plaatsen als Maastricht, Venlo, Nijmegen en Terneuzen is volgens Bieleman wel sprake van drugstoerisme. Het percentage buitenlandse bezoekers ligt daar in sommige gevallen dik boven de vijftig procent.

Het onderzoek naar het coffeeshopbezoek in Rotterdam is dit voorjaar uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Wietpas
Van de Nederlandse coffeeshopbezoekers zegt ruim de helft zich niet te laten registreren als de wietpas wordt ingevoerd. Twee op de vijf respondenten wil wiet dan bij niet-gedoogde verkooppunten in Nederland kopen.

Rotterdam is net als de andere grote steden in Nederland, tegen de invoering van de wietpas. Volgens Burgemeester Aboutaleb zorgt de wietpas voor straathandel en overlast. De wietpas is in de zuidelijke provincies al ingevoerd. Als het nieuwe kabinet het beleid niet aanpast, zal de pas vanaf 1 januari 2013 landelijk worden ingevoerd.

Deel dit artikel: