Duizenden zonnepanelen op één dak

Met een kleine vijfduizend zonnepanelen op één dak, heeft Bleiswijk het grootste zonnedak van Nederland. Woensdag wordt de groene stroomverwekker in gebruik genomen. Niemand minder dan astronaut André Kuipers wil dit met eigen ogen zien. Hij zal het zonnedak officieel openen.

Het plantendistributiecentrum Royal Lemkes is de trotse eigenaar van het dak. Het bedrijf is geen kweker, maar distribueert de planten die in de omgeving onder glas worden gekweekt. Met het zonnedak wil Royal Lemkes voor ruim tachtig procent in de eigen elektriciteit voorzien. De panelen op het dak zouden op jaarbasis ongeveer 750.000 kWh produceren. Dat komt overeen met het verbruik van ongeveer 214 huishoudens.

Commercieel directeur van Royal Lemkes is erg trots op het zonnedak, en daar blijft het niet bij. Het bedrijf probeert op andere fronten ook duurzaam te ondernemen. "Dat zie je terug in bijvoorbeeld de verlichting", legt Houbolt uit,"maar de directie gaat vanaf komend jaar ook geheel elektrisch rijden."

Het zonnedak zal zoals het er nu uitziet voorzien in tachtig procent van de stroom die het bedrijf nodig heeft. "Maar we zullen blijven kijken naar manieren om helemaal zelfvoorzienend te worden", aldus Houbolt.

Deel dit artikel: