Meesterwerken Van Eyck in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft ruim 90 uiterst kwetsbare en kostbare werken van 600 tot 650 jaar oud bij elkaar gehaald voor zijn nieuwste tentoonstelling.

Vanaf zaterdag is er een expositie te zien rond de Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (circa 1390-1441), die volgens het museum aan het begin staat van de beeldcultuur in de Nederlanden.

Nodige voorzorgdsmaatregelen
Het was voor Boijmans een dure (1,5 miljoen euro) en inspannende klus om de werken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400 bij elkaar te krijgen.

Met het transport van de schilderijen, beelden, miniaturen en tekeningen van musea en particuliere verzamelaars uit Europa en de VS was veel geld gemoeid en het museum moest de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

Huzarenstukje
,,Met koude wind of een lekkage zijn de werken onherstelbaar beschadigd'', aldus directeur Sjarel Ex. De meest kostbare werken bevinden zich achter gepantserd glas.

Omdat de werken zo zeldzaam en fragiel zijn, denkt Ex dat het tientallen jaren duurt voordat een museum zich weer aan zo'n huzarenstukje waagt. ,,Ik weet dat andere instellingen zeer terughoudend zijn om zoiets te doen.''

Deel dit artikel: