nieuws

Miljoenenroof uit Rotterdamse Kunsthal

ROTTERDAM - Uit de Rotterdamse Kunsthal zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeven kostbare schilderijen gestolen. De doeken maken deel uit van de collectie van de Triton Foundation.
In die collectie zijn werken opgenomen van onder meer Pablo Picasso, Karel Appel, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein. De verzameling is bijeengebracht door de Rotterdamse havenbaron Willem Cordia (1940-2011) en diens vrouw.
In de Kunsthal zijn sinds 7 oktober in totaal 150 schilderijen te zien uit de collectie van de Triton Foundation. Deze tijdelijke expositie is onderdeel van de viering van het 20-jarig jubileum van de Rotterdamse instelling en is tot begin volgend jaar te zien.

Directeur Kunsthal: heftig

De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, noemt de kunstroof ,,heftig''. Ze vliegt gelijk terug naar Rotterdam, nadat zij in het buitenland van het nieuws op de hoogte werd gebracht. Aan de telefoon onthield zij zich van verder commentaar.
'Miljoenen euro's'
Oud-directeur Van Krimpen wilde wel een reactie geven. Volgens hem zijn er veel beveiligingsvoorzieningen in de Kunsthal aan de Westzeedijk om diefstal tegen te gaan. De collectie is miljoenen euro's waard. Hij verwacht dat de dieven de werken moeilijk van de hand kunnen doen op de openbare markt.
De Kunsthal viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Zo staat er ook een aantal beelden uit de Maillol-collectie.

Inbraakalarm

De politie kreeg van een beveiligingsbedrijf 's nachts een melding dat er een inbraakalarm ging bij het museum. De politie is direct daarop naar het museum gegaan. Daar bleek een aantal kunstwerken ontvreemd. In het museum is onderzoek gaande, zo meldde de politiewoordvoerder.
Mogelijk zijn er ook andere voorwerpen weg, maar die informatie ontbreekt nog. De Kunsthal blijft dinsdag gesloten voor het publiek.