nieuws

Geen bewakers in Kunsthal tijdens roof

ROTTERDAM - In de Kunsthal in Rotterdam waren in de nacht van maandag op dinsdag geen bewakers aanwezig. Dat heeft de politie tegen RTV Rijnmond gezegd. Inbrekers konden daardoor vrij eenvoudig zeven kostbare schilderijen stelen.
Pas toen het alarm afging zijn, volgens de politie, medewerkers van een beveiligingsbedrijf naar de Kunsthal gereden en is de politie gealarmeerd. "Volgens mij was er vannacht niemand permanent aanwezig en is een beveiliger van buitenaf ter plaatse gegaan. Die heeft de inbraak geconstateerd", aldus een politiewoordvoerder.
De politie geeft toe dat er een alarm is afgegaan in de Kunsthal. Dat is gesignaleerd bij de beveiligingsmaatschappij en die heeft iemand op de Kunsthal afgestuurd. Tijdens de roof was er dus niemand aanwezig.

Andere opzet

Beveiligingsexpert van musea Ton Cremers uit Rotterdam zegt dat voor deze tentoonstelling de Kunsthal beter voor een andere opzet had kunnen kiezen: "Je kunt nu gemakkelijk bij de schilderijen komen."

Als museumbezoeker vindt Cremers de Kunsthal een juweeltje, maar het is een draak van een gebouw om te beveiligen: "Als je met je neus tegen de ruiten aan de achterkant staat, kun je de schilderijen bekijken." Cremers constateert dat het daardoor voor dieven erg makkelijk is om de schilderijen van de muur te trekken.
Hij wil niet zeggen of de directie van de Kunsthal fouten heeft gemaakt bij de opzet van deze expositie: "Dat gaat me te ver."