Koos Moerenhout: 'De goede geluiden hoor je niet'

Koos Moerenhout ziet het nieuws over het stoppen van de Rabobank als sponsor van het profwielrennen niet als een verrassing. De voormalig profwielrenner uit Achthuizen vindt dat het huidige wielrennen de dupe is van fouten uit het verleden. 'De goede geluiden hoor je niet. De wielerwereld van nu zit op de blaren. Als ploeg waren we de laatste jaren de juiste weg ingeslagen,' aldus de oud-renner die in het afgelopen jaar een pr-functie bekleedde bij de Raboploeg.

Moerenhout is al lang betrokken bij de Raboploeg en kan begrip opbrengen voor de beslissing te stoppen met de sponsoring. 'Het is op zijn plaats de Rabobank te bedanken voor alle mooie jaren met de wielerploeg. De bank heeft het wielrennen heel lang gesteund. Alle negatieve verhalen raak je een keer beu,' aldus de voormalig wielrenner.

De ex-profwielrenner zou in het nieuwe seizoen de vrouwenploeg leiden. 'Daar ga ik op dit moment nog steeds vanuit. De vraag is in wat voor vorm.' Eén van de opties is om een doorstart te maken in een 'white label' wat betekent dat de naam van de sponsor op het shirt verdwijnt. Dit zou betekenen dat de ploeg wordt ondergebracht in een speciale stichting.

John den Braber

Volgens oud-Nederlands kampioen en (wieler)journalist John den Braber is het topje van de ijsberg nu boven. 'Vanaf begin jaren negentig tot nu is het dopinggebruik heel georganiseerd en gestructureerd gebeurd. Hopelijk gaat het nu schoner en eerlijker, maar overal waar geld wordt verdiend is fraude.'

Peter Ouwerkerk

Wieleranalist Peter Ouwerkerk vindt dat het gehele professionele wielrennen een jaar stilgelegd moet worden. 'Ik zie geen andere uitweg. Als blijkt dat de situatie zo verdorven is dan moeten ze het maar een jaar zonder koers doen. Dan heb je in 2014 misschien een heel nieuw wielrennen.'

Ouwerkerk zei verder voorstander te zijn van het toestaan van betere medische begeleiding. 'Het huidige wielrennen is niet menselijk meer. Er moet meer verzorging komen. Bij de Tour de France 2014 moeten etappes worden ingekort en meer rustdagen worden ingelast,' aldus Ouwerkerk.

Deel dit artikel: