'Jeugdzorg faalde bij gezinsdrama Terwolde'

Jeugdzorg Rotterdam en Stek Jeugdhulp hebben steken laten vallen bij de begeleiding van het gezin uit Spijkenisse waarvan begin dit jaar twee kinderen om het leven kwamen.

Dat constateert de Inspectie Jeugdzorg in een maandag verschenen rapport over het familiedrama, dat zich afspeelde in het Gelderse Terwolde. De jongetjes van 7 en 10 jaar oud werden door hun moeder met een overdosis medicijnen om het leven gebracht. De moeder raakte bij het drama zwaargewond, maar overleefde. Zij wordt verdacht van moord.

Onvoldoende afstand
Volgens de inspectie was de gezinsbegeleidster zo intensief betrokken bij het gezin, dat zij onvoldoende professionele afstand kon houden. Het gezin uit Spijkenisse kreeg al sinds 2010 begeleiding voor de kinderen. Dat ging volgens de hulpverleners goed, maar toen vader en moeder in de zomer van 2011 besloten te gaan scheiden, stapelden de problemen zich op.

Geen risicotaxatie
De vader en een buurvrouw sloegen alarm. De moeder meldde dat de vader zijn kinderen mishandelde en bedreigde. Volgens de inspectie is er geen risicotaxatie gemaakt. Ook hebben Jeugdzorg of Stek geen structurele maatregelen genomen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, aldus het rapport.

Deel dit artikel: