Suikerfabriek krijgt toch monumentenstatus

Delen van de suikerfabriek in Puttershoek krijgen alsnog de monumentenstatus. Het gaat om de schoorsteen en de mechanische werkplaats. De Raad van State heeft woensdagochtend het bezwaar tegen dit besluit vernietigd.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas besloot al in januari 2011 dat de overgebleven delen van de fabriek de monumentenstatus moeten krijgen. De Suiker Unie wil samen met de provincie een nieuw bedrijfsterrein op de plek ontwikkelen en ging in beroep tegen de beslissing van de gemeente.

Belangrijkste werkgever
De suikerfabriek van Puttershoek was sinds het begin van de 20ste eeuw de grootse en belangrijkste werkgever in het dorp. Na een jarenlange leegstand is de oude fabriek de afgelopen maanden grotendeels gesloopt. Alleen de schoorsteen en de mechanische werkplaats staan nog overeind. 

Om verdere sloop te voorkomen heeft de gemeente Binnenmaas deze twee restanten nu op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Onderhoudskosten voor gemeente

Paul Hagens van de Suiker Unie betreurt de uitspraak van de Raad van State en legt zich erbij neer. Hij gaat er vanuit dat de gemeente geld uittrekt voor het onderhoud van de monumentale fabrieksdelen. Burgemeester André Borgdorff van de gemeente Binnenmaas vindt de reactie van de Suiker Unie "flauw", maar geeft aan dat het bedrijf wel recht heeft op de subsidie voor het onderhoud.

Deel dit artikel: