Krimp personeel levert Rotterdam niet beoogde miljoenen

De krimp van het personeel bij de gemeente Rotterdam gaat niet de beoogde bezuiniging van €93 miljoen opleveren. Dat is de analyse van de Rotterdamse Rekenkamer. Hoeveel minder de personeelskrimp wel oplevert, is onduidelijk.

In vier jaar tijd wil de gemeente 2450 banen schrappen en het personeelsbestand terugbrengen naar iets boven de 10-duizend. Volgens de Rekenkamer zit er een groot verschil tussen het papier en de praktijk en gaat de personeelsreductie niet de miljoenen opleveren waar de gemeente vanuit gaat.

'Schrappen banen niet altijd goedkoper'
Het schrappen van banen levert niet altijd een kostenbesparing op. Als voorbeeld geeft de Rekenkamer het vervangen van vegers door veegwagens. "Daarmee win je geen euro", zegt directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer.

Ook houdt de gemeente geen rekening met kosten als mensen werkloos thuis komen te zitten. "Het is te optimistisch om te denken dat alle 2450 ambtenaren overvloeien in een alternatieve baan en dus niet (tijdelijk) werkloos thuis komen te zitten", aldus directeur Hofstra.

1081 banen weg
De Rotterdamse Rekenkamer adviseert de gemeente om een heldere keuze te maken waar gesneden kan worden en voortgang te maken met het schrappen van hogere en duurdere functies.

De huidige personeelsreductie van 1081 arbeidsplaatsen gaat vooral om het zogeheten "lage fruit", de tijdelijke contracten en natuurlijk verloop. Ook al gaat het om 44% van de te schrappen banen, het levert maar een fractie op van het begrote bedrag van €93 miljoen. "De grote opdracht komt nog", en daarmee doelt directeur Hofstra op de vaste contracten en de functies in de hoogste schalen.

Honderden miljoenen bezuinigen
In totaal moet de gemeente Rotterdam €564 miljoen bezuinigen. De €93 miljoen beöogde bezuiniging op de personeelskosten is daar een onderdeel van.

Het college van burgemeester en wethouders is met herfstreces en reageert op een later tijdstip op de bezuinigingsmonitor van de Rotterdamse Rekenkamer.


Foto: Paul Hofstra directeur Rekenkamer Rotterdam

Deel dit artikel: