nieuws

Van Nellefabriek op UNESCO Werelderfgoedlijst

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam en de Vrienden van de Van Nellefabriek willen dat dit iconische Rotterdamse gebouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht komt. Het startsein van de nominatieprocedure is gegeven tijdens de boekpresentatie over de architecten van de Van Nellefabriek: Brinkman & Van der Vlugt. "De nominatie is niet om het gebouw te beschermen, het is al een rijksmonument, maar als erkenning voor de status van dit bijzondere bouwwerk en de relatie die het heeft met de stad", zegt Joris Molenaar, architect en auteur van het boek over het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt.
Erfgoederkenning

"Zo'n erfgoederkenning krijg je niet voor het gebouw maar welke betekenis het heeft gehad in samenhang met de stad en samenleving. Daarom is de Van Nellefabriek interessant", voegt Molenaar daaraan toe.

Baanbrekend werk


De architecten Brinkman & Van der Vlugt verrichten in de jaren '20 en '30 baanbrekend werk. Zij pionieren op het gebied van het modernisme. Voorbeelden daarvan zijn de eerste galerijflat van Nederland: het Justus van Effencomplex, de Van Nellefabriek, voetbalstadion de Kuip en de telefooncel. Van de telefooncel staat een laatste model op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen.

Licht, lucht en ruimte


Brinkman & Van der Vlugt maken onderdeel uit van de voorhoede van het modernisme. Zij maken gebruik van industriële invloeden zoals staalconstructies en glastoepassingen en willen hun ontwerpen zo open mogelijk houden. Het adagium is licht, lucht en ruimte.

Constructivisme en Bauhaus


De architecten laten zich inspireren door stromingen in de kunstwereld zoals het constructivisme. Ook de invloed van de academie van architectuur en toegepaste kunst, het Bauhaus van architect Walter Gropius, is belangrijk voor het ontwikkelen van de stijl van het Nieuwe Bouwen van Brinkman & Van der Vlugt.

Invloed Van Nelledirecteur


Voor het ontstaan van de moderne Van Nellefabriek kan de directeur van de koffie-, thee- en tabaksfabriek niet onvermeld blijven: Kees van der Leeuw. Hij is niet alleen de aanjager van de Van Nellefabriek, hij bemoeit zich ook met de arbeidsomstandigheden en het aanzien van de stad. Auteur Joris Molenaar verwoordt het als volgt: "Het was Van der Leeuw niet alleen te doen om een fabriek maar ook om verbetering van de leefomstandigheden van zijn arbeiders en de uitstraling op het leven in de stad."

Eigen initiatief


Zo bemoeit Van der Leeuw zich met de oprichting van een volksuniversiteit en een concertgbouw. Ook is hij betrokken bij de verhuizing van de diergaarde Blijdorp. "Die generatie van vooraanstaande burgers hield zich met dat soort projecten bezig en dat deden ze op eigen initiatief", aldus Joris Molenaar.

Behoud de Kuip


Joris Molenaar is ook van mening dat stadion de Kuip niet zomaar afgeschreven kan worden. "Het stadion is ook zo'n markant gebouw, eigenlijk een stellage voor 60.000 mensen, gefinancieerd door een groep ondernemers om Rotterdam Zuid vooruit te stoten en die het belangrijk vond dat er een publieke sportvoorziening kwam voor het volk."

Afgeschreven stuk staal


Joris Molenaar doet een dringende oproep om de Kuip in stand te houden. "Als stad ben je eigenlijk verplicht om daar op een andere manier over na te denken dan als een afgeschreven stuk staal."

UNESCO beslist in 2014


De gemeente Rotterdam en de Vrienden van de Van Nellefabriek willen via de Tweede Kamer begin volgend jaar het nominatiedossier bij het Werelderfgoed comité in Parijs aanbieden. De verwachting is dat UNESCO in 2014 een besluit of de Van Nellefabriek wordt opgenomen op de werelderfgoedlijst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl