'Vroeger kon iedereen een paard schilderen'

Levensechte tijgers, apen en paarden en bijna abstracte landschappen. Onder de titel ‘Leonardo’s Leerling, meestertekenaar Jan van der Kooi’ toont het Dordrechts Museum vanaf zaterdag het indrukwekkende tekenwerk van Jan van der Kooi.

Een bijzondere kans, want het werk van de in Friesland geboren tekenaar is een begrip onder kenners, maar voor het grote publiek zelden te zien. Van der Kooi stelt zijn tekeningen slechts één keer in de vijf jaar ten toon. “Ik ben een kunstenaar, geen exposant. Ik wil exposeren om te laten zien wat ik gemaakt hebt, niet schilderen om te exposeren.”, aldus Van der Kooi.

Dieren

Van der Kooi heeft zich door de jaren heen vooral gespecialiseerd in het tekenen van dieren. Voor zijn tekeningen van bijvoorbeeld apen, tijgers en paarden heeft hij zich uitgebreid verdiept in hoe deze dieren in elkaar zitten. Zo schuift hij regelmatig aan bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht en bestudeert er de dierlijke anatomie. “Vroeger kon iedereen een paard schilderen, nu bijna niemand meer. Dat daagde me uit om te kijken of ik het me meester zou kunnen maken.”

Schedels in de tuin

De tekenaar heeft zelfs een aantal dierenkoppen in zijn achtertuin begraven liggen. Gekregen van een bevriende slager. Zodra de schedels schoongevreten zijn graaf hij ze op als studieobject. “Een dier is geen stilleven. Het zit of staat niet stil. Dus om te weten hoe zo’n dier in de basis in elkaar zit moet je echt je best doen en dat vind ik zo leuk aan dieren tekenen.”

Leonardo da Vinci

Er is één leraar die Jan van der Kooi al zijn hele leven onderwijst: de 16de-eeuwse Italiaanse tekenvirtuoos Leonardo Da Vinci. “Die was meesterlijk in wat hij deed. Hij leerde mij van jongs af aan om altijd nieuwsgierig te blijven en de visuele werkelijkheid nooit als vanzelfsprekend te ervaren. En net als Da Vinci besteed ik veel tijd aan het bestuderen van het onderwerp. Ik zal nooit gebruik maken van foto’s. Da Vinci had die mogelijkheid uiteraard ook niet.”

Vanaf komende zondag kan iedereen in het Dordrechts Museum genieten van het werk van deze tekenaar. Ook is er studiemateriaal te zien zoals schetsboeken, speciaal voor Van der Kooi gemaakte spiermodellen, schedels en ander materiaal.

foto's Sylvio Pinas

Deel dit artikel: