Ophef over moskee-internaten

Het ministerie van Volksgezondheid gaat bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam informeren hoe het zit met hun betrokkenheid bij moskee-internaten in de stad.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat naar schatting 3000 kinderen in Nederland in moskee-internaten wonen. Alleen al in Rotterdam zouden zeker drie van dit soort moskee-internaten zijn, en een vierde in oprichting. Volgens de krant zijn de panden niet altijd veilig en zijn er geen duidelijke kwaliteitseisen voor zo'n internaat. Ook hoeven begeleiders geen verklaring van goed gedrag te hebben.

Kamer wil toezicht
Een Kamermeerderheid wil dat de Inspectie Jeugdzorg toezicht gaat houden op de moskee-internaten, net zoals dat gebeurt bij schippersinternaten. Volgens het artikel in NRC Handelsblad zien gemeenten en deelgemeenten de situatie door de vingers.

Psychologische begeleiding
Jeugdzorg Nederland vindt dat de overheid alsnog moet zorgen voor toezicht op moskee-internaten. "Als jongeren 24 uur per dag bij elkaar zijn, is er altijd controle nodig. Dat gaat onder meer om psychologische begeleiding", aldus vicevoorzitter Jan-Dirk
Sprokkereef van de branchevereniging.

Deel dit artikel: