Wethouder: "Moskee-internaten zijn brandveilig"

De drie moskee-internaten in Rotterdam zijn veilig bij brand. Dat zegt wethouder Hamit Karakus van wonen en ruimtelijke ordening. Hij reageert daarmee op een artikel in NRC Handelsblad van zaterdag.

De krant constateert dat er in Nederland naar schatting drieduizend kinderen dag en nacht verblijven in islamitische scholen die aan een moskee zijn verbonden. In het artikel wordt getwijfeld aan het toezicht op de fysieke veiligheid van die schooltjes. In de afgelopen jaren zouden de deelgemeenten zich terughoudend hebben opgesteld bij het aanpakken van onveilige situaties in de internaten.

Ook voor de gemeente is er nog veel onduidelijk over de internaten: "Er wordt op dit moment een inventarisatie gemaakt, want we weten niet precies hoeveel het er zijn in de stad," aldus Karakus.

Discussie breder trekken
"Uiteindelijk ben ik daarvoor verantwoordelijk, en vanuit die verantwoordelijkheid heb ik ingegrepen." Los van de brandveiligheid vindt de wethouder het wel nodig om de discussie over de internaten breder te trekken, zoals nu ook gebeurt: "Internaten mogen, maar er moet wel toezicht zijn, ook op pedagogisch vlak. En voor dat toezicht zijn er regels nodig. Die zijn er nog niet en moeten er komen."

Vragen en overleg
De Rotterdamse PvdA-fractie heeft inmiddels vragen gesteld over de internaten, net als de VVD in de Tweede Kamer. Woensdag heeft Karakus een gesprek met alle betrokken instanties. Bij dat overleg schuift ook zorg-wethouder Hugo de Jonge aan om de situatie te bekijken.

Deel dit artikel: