nieuws

Oorlogsslachtoffers herdacht in Hoek van Holland

hoekvanholland
hoekvanholland
ROTTERDAM - Op 11 november 1918 leggen de Duitse troepen in Frankrijk de wapens neer. Een van de bloedigste conflicten in de geschiedenis, de Eerste Wereldoorlog, is voorbij, maar wordt niet vergeten. De slachtoffers worden zondag herdacht. Zelfs in Nederland.
In het museum Fort aan den Hoek van Holland begint 's ochtends een herdenkingsdienst voor oorlogsslachtoffers, met twee minuten stilte om 11 uur. Dat is het 11e uur, van de 11e dag van de 11e maand: het moment waarop het laatste schot van de Eerste Wereldoorlog gelost zou zijn.
Dat zo'n ceremonie in Hoek van Holland plaatsvindt is bijzonder, omdat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef. ''Een dergelijke viering in Nederland is uniek maar past goed bij Hoek van Holland'', vindt het museum, doelend op het lokale kerkhof waar veel Engelse militairen liggen begraven.

Loopgraven

De ceremonie heeft zondag dan ook een Brits tintje. Zeekadetten uit Groot-Brittannië komen 's ochtends per boot aan in Berghaven om hun land te vertegenwoordigen. Ook leidt een Engelse predikant de dienst in het Fort. Aan de Britse zijde sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden militairen, vooral tijdens de beruchte loopgravenoorlog in Frankrijk.
De 'Grote Oorlog' was destijds het bloedigste conflict uit de geschiedenis en traumatiseerde het continent. In totaal kwamen meer dan zestien miljoen mensen om het leven tijdens de vier jaar durende oorlog tussen de Europese Grootmachten. Na het conflict wonnen vredesbewegingen aan populariteit, maar zij konden het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl