Overlastgevende wilde gans lekker hapje + VIDEO

De wilde gans bezorgt de boer veel overlast, maar eenmaal op het bord is hij niet te versmaden. In de Hoeksche Waard is een proeverij georganiseerd om de vogel vaker op de menukaart te krijgen.

Prima eetbaar
Zo'n zestig koks uit de regio zijn uitgenodigd om kennis te maken met de lekkerste ganzenbereiding. "Niet alleen de lever, maar ook de borst en het vlees van de gans zijn prima eetbaar", aldus meesterkok Leo Boshuizen. Hij probeert al een tijdje verschillende recepten en bereidingswijzen uit. Nu is hij zo ver dat hij zijn collega's graag het resultaat wil laten proeven.

Overlast
De ganzen die Boshuizen zijn culinaire collega's voorzet, zijn afgelopen week in de Hoeksche Waard geschoten. Voor de boeren in het gebied zijn de vogels een plaag. De dieren eten veel van hun gewassen op. Jaarlijks worden er daarom zo'n achtduizend geschoten en vernietigd. "Zonde om het beest niet alsnog voor consumptie te gebruiken", dacht Boshuizen.

Voedselbank
Niet alleen de restaurants in de Hoekse Waard en omgeving zullen de gans mogelijk op de menukaart zetten. Al eerder heeft de Rotterdamse Voedselbank zesduizend ganzenborsten ontvangen. Grote kans dus dat in menig gezin dit jaar een stukje Hoeksche Waardse-gans op tafel verschijnt.

Deel dit artikel: