nieuws

Rotterdamse haven al jaren op de gevoelige plaat

ROTTERDAM - Boeken met foto's van de Rotterdamse haven doen het goed. Deze maand verschijnen twee bijzondere fotoboeken onafhankelijk van elkaar.
Afgelopen weekend verscheen een boek over de allereerste schepenfotograaf Cornelis Nieuwland (1882 - 1967). Op 21 november komt een boek van Freek van Arkel in de handel met bijna driehonderd foto's die hij de afgelopen vijfentwintig jaar maakte.

Grote veranderingen

Wie beide boeken met elkaar vergelijkt ziet hoeveel er in een eeuw veranderd is. De techniek van de fotografie heeft een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt. Zo werkte Nieuwland nog met glasplaatnegatieven en fotografeert Van Arkel digitaal.
Ook de haven is in razend tempo veranderd. De haven wordt steeds groter, verdwijnt naar afgelegen gebieden en het werk van de havenarbeider wordt steeds meer vervangen door machines en computers.

Glasplaatnegatieven

Cornelis Nieuwland was voor zover bekend de enige schepenfotograaf in Rotterdam. In opdracht van havenbedrijven en rederijen fotografeerde hij vooral veel schepen. Ruim duizend glasplaatnegatieven zijn bewaard gebleven. "In zijn tijd was het nog een hele onderneming en een kostbare aangelegenheid om een foto te maken", aldus uitgever Joop de Jong.

Unheimische landschappen

Fotograaf Freek van Arkel is bijna dagelijks in de Rotterdamse haven. Hij is vooral geïnteresseerd in mensenlijke ritmes, verhoudingen en maten. Zijn foto's gaan de hele wereld over. Bijvoorbeeld als promotiemateriaal voor het Havenbedrijf, een van zijn grootste opdrachtgevers. "De enorme groei en grootte van de Rotterdamse haven is fascinerend, met al zijn unheimische landschappen, dat vindt je niet in Antwerpen en Amsterdam."