nieuws

Wethouder: niets mis met moskee-internaten

ROTTERDAM - De moskee-internaten in Rotterdam voldoen aan alle wettelijke eisen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.
Eerder deze week ontstond ophef over de aanwezigheid van internaten met kinderen in moskeeën. Volgens sommige media zouden daarbij brandonveilige situaties zijn. In totaal zitten er zo'n drieduizend kinderen verspreid over het land in dit soort internaten. In Rotterdam gaat het om ruim honderd kinderen, zo blijkt uit informatie van de gemeente.

Kleine overtredingen

Volgens wethouder Karakus voldoen de internaten aan alle eisen. Bij kleine overtredingen die de afgelopen jaren zijn geconstateerd, is opgetreden. Zo werd in 2011 een onderzoek ingesteld naar aanleiding van drie meldingen van kindermishandeling. Het Advies - en Meldpunt Kindermishandeling zag vervolgens geen reden voor verdere acties.
In totaal zijn vijf internaten onderzocht, waarvan er twee niet meer in gebruik zijn. Over de Fatih moskee in Rotterdam-Zuid waren twijfels over de woonsituatie van de 46 meisjes die er wonen. Volgens de gemeente voldeed en voldoet het Islamitische centrum aan alle eisen. De gebruikersvergunning, die in 1998 is afgegeven, wordt regelmatig gecontroleerd.

Pedagogisch klimaat

Ondanks dat alles in orde is gaat de gemeente wel in gesprek met ouders over de reden waarom zij hun kinderen naar dit soort internaten sturen. Ook wil Rotterdam dat er regels komen voor de internaten en gaat de gemeente met hen in gesprek over de kwaliteit van de pedagogische zorg.
De gemeenteraad praat donderdagmiddag over de situatie in de internaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl