nieuws

Kijken naar condooms, damesverband en grijs grauwe pulp

ROTTERDAM - Een open dag bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven van het Waterschap Hollandse Delta heeft zaterdag zo’n 260 belangstellenden getrokken. Zij konden met eigen ogen zien wat er gebeurt met het rioolwater van een half miljoen Rotterdammers.
Het bijzondere aan deze rioolzuivering is dat deze vrijwel geheel ondergronds is gebouwd en is daarmee uniek in heel Nederland. De zuivering, die op het diepste punt 15 meter onder straatniveau zit, is ongeveer 10 voetbalvelden groot en werd in november 1987 geopend door koningin Beatrix.
Geloosd op Nieuwe Maas
In 12 uur wordt het afvalwater helemaal schoongemaakt. Zo schoon zelfs, dat het wordt geloosd in de Nieuwe Maas. De herkenbare rioollucht wordt gefilterd zodat er in de omgeving niets te ruiken is.
De bezoekers konden onder meer zien hoe het afval wordt gescheiden uit het rioolwater en wat er allemaal achterblijft: een grijze pulp, waarin soms nog zaken te herkennen zijn, zoals wc-blokhoudertjes, damesverbanden, condooms en soms zelfs een portemonnee.
Geen last van
Onder de bezoekers ook een echtpaar dat naast de installatie woont en deze zelfs nog gebouwd heeft zien worden. Last hebben ze niet van de installatie: "Ze merken er eigenlijk niks van. Wel zijn we blij dat de AVR weg is van de Dokweg, want die roken we wel."