nieuws

'Hartafdeling Ruwaard snel weer open'

ROTTERDAM - De hartafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis gaat een dezer dagen weer open. Vorige week werd op last van de Inspectie voor de Volksgezondheid een opname-stop ingevoerd omdat het sterftecijfer van de afdeling hoger ligt dan bij andere ziekenhuizen.
Interim-voorzitter van het Ruwaard van Putten, Gerrit Jan van Zoelen, wil de opnamestop zo snel mogelijk beëindigen. De bedoeling is dat cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis in het Ruwaard aan de slag gaan. In overleg met de inspectie worden maatregelen getroffen.
Wat dit betekent voor de huidige vier cardiologen van het Ruwaard van Putten, is onduidelijk. Maandag neemt het bestuur van het Ruwaard daarover besluiten en maakt die openbaar.
Een verklaring van de cardiologen van het Ruwaard komt later deze week. Zij hebben extra tijd gevraagd voor een reactie op het rapport over de verdenking van het stellen van verkeerde diagnoses en het oneigenlijk toedienen van morfine om een overlijden te bespoedigen.
Afspraken afgezegd
Door de opnamestop op de hartafdeling en het onder toezicht plaatsen van het hele ziekenhuis in Spijkenisse, zeggen patiënten hun afspraken af. Interim-voorzitter Van Zoelen begrijpt dat het vertrouwen in het ziekenhuis is geschaad. Hij benadrukt dat ondanks de problemen op de hartafdeling, de rest van het ziekenhuis naar behoren functioneert.
Van Zoelen wil niets zeggen over het aantal afmeldingen. De poliklinische tak van de hartafdeling is nooit gesloten.

Maasstad propvol

De hartafdeling van het Maasstad Ziekenhuis ligt door de situatie in Spijkenisse intussen propvol, vertelt Van Zoelen. Hartpatiënten uit Voorne-Putten zullen in andere ziekenhuizen worden opgenomen, zoals het Van Weel-Bethesda in Dirksland en het Ikazia in Rotterdam.
De hartpatiënten uit het Ruwaard moesten vorige week plotseling worden overgebracht naar het Maasstad Ziekenhuis in verband met de sluiting van de hartafdeling in Spijkenisse.
Sinds de uitbraak van de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis twee jaar geleden, zijn er tussen de regionale ziekenhuizen afspraken gemaakt. Als een ziekenhuis in de problemen zit, schieten de andere te hulp.