Oostflakkee dubt over 'illegale' chalets op fort

Bewoners van chalets rondom Fort Prins Frederik op Goeree-Overflakkee zijn bang dat ze weg moeten. Caravans en tenten mogen er officieel staan, maar stacaravans en chalets niet. Volgens de gemeente Oostflakkee is hiervoor ook nooit een vergunning afgegeven.

Toch steekt de gemeente de hand ook in eigen boezem voor de ontstane problemen. Jarenlang heeft Oostflakkee de bouw van chalets oogluikend toegestaan. Op enkele verzonden brieven na was er geen sprake van handhaving.

'Niet zwartepieten'
Zo kon het gebeuren dat er door de jaren heen 157 illegale gebouwen zijn neergezet op het forteiland bij Ooltgensplaat. Op de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen, geeft verantwoordelijk wethouder Dick van Puffelen geen antwoord: "Ik ga hierover niet zwartepieten."

Handhaven of legaliseren
Tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis in Oude Tonge kregen de eigenaren van de huisjes maandagavond uitleg over twee mogelijke plannen. De gemeente kan het beleid gaan handhaven, wat betekent dat de chalets weg moeten. Het kan ook zijn dat de huisjes worden gelegaliseerd. Dat zal dan in een nieuw bestemmingsplan moeten staan.

Dat de gemeente strenger op de chalets wil toezien, heeft onder meer te maken met de brandveiligheid. Veel van de de huisjes staan te dicht op elkaar en er is rondom het fort niet genoeg bluswater.

Foto's: Google Maps & Google Street View

Deel dit artikel: