nieuws

Raadslid Baran plukt zelf tomaten

ROTTERDAM - "Werk is heilig", vindt het Rotterdamse PvdA-raadslid Zeki Baran. Hij is deze week als tomatenplukker aan de slag in Maasdijk, om aan den lijve te ervaren wat werken in de kassen inhoudt.
Het werklozenproject van PvdA-wethouder Florijn strandde afgelopen zomer met niet meer dan een paar mensen aan de slag in de kassen. "Dat is verkeerd begonnen", zegt Baran daarover. "Je kunt mensen die vijf jaar niets hebben gedaan niet gelijk fulltime in een fysiek intensief arbeidsproces onderdompelen."
Langzaam wennen
Volgens Baran is de les om werklozen langzaam aan het arbeidsproces te laten wennen. Ook het vervoer naar het Westland moet aangepakt worden. "Met het openbaar vervoer zijn de bedrijven in het Westland vanuit Rotterdam slecht bereikbaar."
Scorebord
Bij Lans Tomaten in Maasdijk wordt op een scorebord bijgehouden wie de meeste tomaten plukt. Het raadslid bungelt ergens in het midden. "Tegen de Polen is niet op te boksen, die werken als een motor, maar ik kan aardig meekomen voor mijn 48 jaar."
Project weer vlot trekken
Na de week werken in de kas wil het raadslid om de tafel met wethouder Florijn om het werklozenproject in de kassen weer vlot te trekken. Want er gaat niets boven het hebben van werk: "Met een eigen salaris heb je iets om trots op te zijn. Rondkomen met geld van de overheid is toch niet leuk", aldus het raadslid met het zweet op z'n voorhoofd.