nieuws

Chemiebedrijf DuPont viert 30 jaar succes halffabrikaat

ROTTERDAM - Het bedrijf DuPont in Dordrecht viert woensdag een feestje. De FEP-fabriek bestaat dertig jaar. FEP is een relatief onbekend halffabrikaat. "Bijna niemand heeft er van gehoord, maar iedereen heeft er dagelijks mee te maken", zegt Willem Buitelaar van het chemiebedrijf.
Eigenlijk is FEP een soort plastic maar dan een soort dat onbrandbaar is. Doordat het bestand is tegen hoge temperaturen en goed isoleert, kent het talloze toepassingen. "Het zit in auto's, tomtom's, computers maar ook om koperdraad of het wordt als hol buisje gebruikt bijvoorbeeld voor een infuus", vertelt Charles de Wolff.
De Wolff is een kenner van het halffabrikaat: "Van buiten krijgen we chloroform en HF aangevoerd. Daar maken we gassen van en die combineren we weer zodanig, dat het kleine, doorzichtige balletjes worden. Die gaan in zakken van 25 kilo naar onze afnemers. Zij maken van die balletjes de eindproducten voor de consument."
DuPont is wereldwijd marktleider bij de productie van FEP. "We maken het hier in Dordt en op twee andere plekken in de wereld", weet Buitelaar. "En we zijn constant bezig om het product te verbeteren", weet De Wolff. Onlangs werd de productie ook milieuvriendelijker doordat het koelwater in de installatie wordt hergebruikt.