nieuws

Dordrecht steunt Babyhuis niet

ROTTERDAM - De gemeente Dordrecht zal geen steun verlenen aan de totstandkoming van een zogenoemd Babyhuis. "Het te vondeling leggen van kinderen is strafbaar en als gemeente zijn wij gehouden aan de wet", zegt zorgwethouder Harry Wagemakers.
Het Babyhuis is een initiatief van de Dordtse Barbara Muller. Zij is landelijk al maanden in de publiciteit met haar voornemen om begin 2013, aan de Brouwersdijk in Dordrecht, de mogelijkheid te bieden aan wanhopige moeders om hun baby daar in te leveren. Het babyhuis is een variant op de babyluikjes, die in diverse europese landen bestaan.

Wettelijk verboden

Babyluikjes en babyhuizen zijn in ons land wettelijk verboden. Ze zouden kunnen leiden tot uitlokking van- of gelegenheid geven voor een misdrijf. Toch zullen gemeente en justitie de opening van het Dordtse Babyhuis niet verhinderen, zo zegt Wagemaker "Het afstaan van baby's gebeurt misschien één keer per jaar. Meteen ingrijpen is dus voorbarig".
Toch sluit hij niet uit, dat er wordt ingegrepen, zodra er een baby wordt achtergelaten bij het Babyhuis. "Dat heb ik met de officier van justitie besproken. Als er daadwerkelijk een baby wordt ingeleverd, dan komen politie en Raad voor de Kinderbescherming in beeld en zal er aangifte gedaan worden. Op dat moment zal justitie onderzoeken of het strafbaar is".

'Voldoende andere manieren'

Wagemakers erkent de goede bedoelingen van de initiefneemster en begrijpt dat veel mensen het Babyhuis een sympathiek initiatief vinden. "Maar ik moet me aan de wet houden. En bovendien zijn de Raad voor de Kinderbescherming en ik van mening, dat er in ons land voldoende manieren zijn om wanhopige moeders te helpen".
Initiatiefneemster Barbara Muller wil nog niet reageren. "Dit wil ik eerst met het bestuur van de stichting bespreken". In een eerder stadium gaf ze al aan, dat de Nederlandse wet zou moeten worden veranderd. In andere landen zijn babyhuis-achtige voorzieningen wel toegestaan. "Alles beter dan dat een baby iets wordt aangedaan, of gedumpt".