nieuws

De andere kant van Kees Buddingh’

ROTTERDAM - Dordrechts bekendste schrijver Kees Buddingh’ (1919-1985) is vooral bekend van zijn gedichten, zoals ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de Dag’. Maar wat veel mensen niet weten, is dat hij in de jaren 70 ook bezig was met beeldende kunst.
Geïnspireerd door een bezoek aan een tentoonstelling in museum Boijmans van Beuningen over Man Ray, begon Buddingh’ kleine kunstwerkjes te maken. Hij gebruikte daarvoor oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte met simpele voorwerpen als buttons, sleutelhangers en reclamemateriaal.

‘Dichten in een ander medium’

Tussen 1971 en 1974 maakte Buddingh’ bijna honderd van dit soort kastjes. Hij gaf ze allemaal een literaire titel, zoals ‘Echtpaar aan zee’ en ‘De macht van televisie’. Zelf zag hij ze meer als driedimensionale gedichten; hij sprak dan ook over ‘dichten in een ander medium’.

Zoektocht

Buddingh’-biograaf Wim Huijser begon veertien jaar geleden een zoektocht naar de kastjes. Inmiddels heeft hij er zo’n 70 boven water gekregen. "Ik ben begonnen met twintig kastjes via de familie Buddingh’, vervolgens ben ik er via dagboeken achtergekomen aan wie kastjes gegeven of verkocht waren en die mensen ben ik gaan zoeken", aldus Huijser.

Huisvlijt

Toch zag Buddingh’ zichzelf zeker niet als kunstenaar en zijn werk ook niet als kunst. "Het was voor Buddingh’ vooral een manier om zich te ontspannen. Je zou het huisvlijt kunnen noemen. Men kan zichzelf niet weinig genoeg au serieux nemen, zei hij altijd."

Kastjes Kijken

Deze ‘andere kant’ van Buddingh’ wordt vanaf komende zondag in het Dordrechts Museum getoond tijdens de tentoonstelling ‘Kastjes Kijken’. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot en met 24 maart.