nieuws

'Roze' ouderen op de planken

ROTTERDAM - Homoseksuele ouderen hoorden woensdag hun eigen levensverhalen uit de mond van acteurs. Dat gebeurde tijdens de uitverkochte premiere van het toneelstuk over hun ervaringen, bij het Rotterdams Centrum voor Theater in de deelgemeente Delfshaven.
Tijdens het stuk zitten de ouderen over wie het gaat zelf op het podium, naast de acteurs die hun verhalen vertellen. Het publiek kan via camera's en schermen de reacties van de ouderen in close-up volgen. Alle ouderen zijn bewoners van verzorgingstehuis Humanitas Bergweg in Rotterdam.
Voor de ouderen is het soms emotioneel om hun eigen verhaal te horen uit de mond van een acteur. "Het is heel vreemd en heel indringend," vertelt Nanda Klaassen, "je voelt je heel erg in je blootje staan."

Lachen

Volgens regisseur Paul Röttger is het belangrijk om de verhalen van roze ouderen te vertellen. Want hoewel er in de voorstelling een hoop te lachen valt, wordt ook duidelijk dat er veel leed is. "Heel veel mensen weten niet hoe het is om in deze samenleving roze en oud te zijn," aldus Röttger.
Ook vertelde de acteurs het verhaal van één jongere: De Rotterdamse wethouder Marco Florijn.
Het toneelstuk wordt tot eind januari nog opgevoerd op verschillende woensdagen, zaterdagen en zondagen, en nog niet alle voorstellingen zijn uitverkocht.