nieuws

Cardiologen namen ook waar in IJsselland Ziekenhuis

ROTTERDAM - De geschorste cardiologen van het Ruwaard van Puttenziekenhuis hebben in 2012 ook waargenomen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De cardiologen en de raad van bestuur van het Spijkenisser ziekenhuis hebben hun collega’s in Capelle echter niet geïnformeerd over de hoge sterftecijfers in 2010 in het Ruwaard van Putten.
De cardiologen van het Spijkenisser ziekenhuis hebben vermoedelijk maximaal twintig patiënten in het IJsselland behandeld. Het ziekenhuis gaat de dossiers bekijken en heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geïnformeerd.
De samenwerking is anderhalve week geleden na het ingrijpen van de IGZ bij het Spijkenisser ziekenhuis gestopt. "We zijn hier natuurlijk heel ongelukkig over", zei voorzitter van de raad van bestuur Peter Draaisma op Radio Rijnmond (beluister het hele interview onder aan dit bericht).

Verbod

De IGZ heeft de cardiologen voorlopig verboden te werken. Uit een eerste bestudering van 51 dossiers blijkt volgens de inspectie dat de cardiologen niet volgens de richtlijnen hebben gewerkt. Ook zouden behandelingen tekort hebben geschoten en waren de protocollen voor euthanasie onduidelijk.