nieuws

Breast Clinic Dordrecht warm en efficiënt

ROTTERDAM - In het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is donderdagmiddag officieel de Breast Clinic geopend. Het is een polikliniek voor borstkanker, maar bepaald geen gewone poli.
De kliniek is gevestigd is op de locatie Dordwijk. Wie er binnenstapt, staat ineens in een 19e eeuwse stijlkamer. De ruimte wordt de "kamer van mevrouw Van Gijn" genoemd en is dus ingericht in de stijl van de bovenkamer van het Museum Van Gijn, in de Dordtse binnenstad, met rode pluche banken, eikenhouten tafels en fraaie stoelen (foto).
Alleen de balie in het midden van de kamer bevestigt dat dit een polikliniek is. Via deuren in de zijwanden komen patiënten in spreek- en behandelkamers van de diverse specialisten. Eind juli is de Breast Clinic opgestart en nu alles naar wens draait is besloten om via een mini-symposium de polikliniek officieel te openen.

Geen ziekenhuisgevoel

Radioloog Remmert Storm krijgt veel positieve reacties over de nieuwe kliniek. "De meeste mensen ervaren het als een prettige omgeving. het klinische ziekenhuisgevoel is weggehaald en de patiënt staat hier centraal". Dat laatste is belangrijk, vindt chirurg Peter Plaiser. "Het betekent dat de patiënt voor alle behandelingen op deze ene plek terecht kan".
De werkwijze van de Breast Clinic is bovendien efficiënt, zo blijkt. Als een huisarts iemand mey bijvoorbeeld een knobbeltjke in de borst doorverwijst, komt niet meteen de chirurg in beeld. "Ik ben er tussenuit gehaald", zegt Plaisier, "de patiënt gaat eerst naar de radioloog en die beslist wat er verder moet gebeuren".

'Vaak niks ernstigs'

Die werkwijze is goedkoper en bevalt goed, zegt Storm: "Van alle patiënten die de huisarts naar ons toestuurt is in 85 procent van de gevallen niets ernstigs aan de hand". Enig nadeel is de wachttijd van enkele dagen na een kweek-onderzoek. "Wij kiezen hier voor goed en niet voor snel. Dat kan als een nadeel ervaren worden", bekent Plaisier.