nieuws

Waarom heeft Sinterklaas geen fiets?

19-11-sinterklaas.jpg
19-11-sinterklaas.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 24 november 2012 werd de volgende vraag gesteld:Rob van der Meer via facebook: Waarom heeft Sinterklaas een Stoomboot en een schimmelpaard en geen fiets (of komt hij met de trein)? Waar komt dit vandaan?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Bijna alles wat met Sinterklaas te maken heeft, heeft zijn oorsprong in oude gebruiken en tradities. Vorige keer hadden we het al over het strooien van pepernoten, wat verwijst naar het verhaal waarin Sinterklaas geldstukken werpt naar drie arme dochters, zodat zij de bruidsschat konden betalen.
De schimmel van Sinterklaas heeft mogelijk een heidense achtergrond:
Het rijden over de daken wijst mogelijk naar de Noordse oppergod Odin, die deze kunst ook beheerste (zie ook Wilde Jacht en Schimmelrijder). Nicolaas' uiterlijk zou ook overeenkomen met het uiterlijk van Odin. Odin reed op een schimmel, de achtbenige Sleipnir, waarmee hij door de lucht vloog.
Meer sinterklaastradities lijken af te stammen van Germaanse tradities. Tijdens het Germaanse zonnewendefeest vroegen jonge meisjes aan Wodan een afbeelding van hun nog onbekende toekomstige geliefde; tegenwoordig zijn dat de speculaaspoppen ('vrijers'). Het gooien van cadeaus in schoorstenen zou afstammen van Germaanse offerplaatsen (vuurplaatsen).
De cadeautjes voor het paard van Sinterklaas, die voor de kachel worden gezet zodat ze door de schoorsteen meegenomen kunnen worden, verwijzen naar de offers die aan de god werden geschonken. (Vreugde)vuren werden vervangen door een vuur, open haard.