nieuws

René van Meurs wint Cameretten

ROTTERDAM - René van Meurs (27) is de winnaar van Cameretten 2012. In het Nieuwe Luxor kreeg hij zaterdagavond de juryprijs én de publieksprijs van het Rotterdamse cabaretfestival. De persoonlijkheidsprijs werd dit jaar niet uitgereikt.

Van Meurs is een ervaren standupper, die al sinds 2006 actief is en deel uitmaakt van het gezelschap Comedy Train. De jury, met onder anderen Joost Nuissl, Joyce van Dongen en Martin van Waardenberg, noemde hem een intelligente grappenmaker en taalknutselaar. 'Zijn scherpe observaties verpakt hij op slimme wijze en hij brengt daarbij leuke rare dwarsverbanden aan', aldus het juryrapport.
Precies het duwtje
Dat hij pas nahet opdoen de nodige ervaring in het vak het prestigieuze festival wint, ziet René niet als een probleem. "Voor mij is Cameretten een volgende stap, precies het duwtje dat ik nodig had op weg naar een avondvullend programma." Dat komt er in september volgend jaar. Eerst gaat René nog met zijn medefinalisten Jelle Denturck en Tom Lash het land in, met een reeks van 44 voorstellingen.
Geschiedenis van Cameretten
Cameretten bestaat al sinds 1966 en wordt sinds 1988 jaarlijks in Rotterdam gehouden. Eerdere bekende winnaars waren Daniël Arends (2006), Plien en Bianca (1996), Theo Maassen (1990), Brigitte Kaandorp (1983) en Don Quishocking (1967). In het jaar dat Don Quishocking won, eindigde het later legendarisch geworden duo Neerlands Hoop van Freek de Jonge en Bram Vermeulen als vijfde.