'Verver verdeelde flessen drank onder ambtenaren'

De dure flessen drank die overbleven na een bezoek van Pieter van Vollenhoven aan de privéwoning van oud-burgemeester Verver zijn verdeeld onder Schiedamse ambtenaren.

Verver heeft geen door haar gedeclareerde drank achtergehouden. Ook heeft zij het in haar woning aangebrachte veiligheidglas al lang betaald. Dat zegt haar woordvoerder Klaas Wilting. Beide zaken zijn cruciaal in het 'Onderzoek bestuurlijke uitgaven 2008-2011', waarover de Schiedamse gemeenteraad maandagavond debatteert.

18 flessen whisky en wijn
Bij de drank draait het om achttien flessen whisky, wijn en champagne die Verver liet bestellen voor een bezoek van mr. Pieter van Vollenhoven aan Schiedam. Zij declareerde hiervoor 469 euro bij de gemeente. Op verzoek van Van Vollenhoven vond de ontvangst deels plaats in het huis van de burgemeester omdat hij daar vlakbij had gewoond, aldus Wilting. ''Tijdens dit bezoek waren ook twee wethouders en een aantal hoge Schiedamse ambtenaren aanwezig.''

''Normaal gesproken zou de ontvangst met alle toeters en bellen op het stadhuis plaatsvinden. Dan hadden er drie dames voor de catering ingehuurd moeten worden, met de daarbij behorende versnaperingen. Dan was het zeker drie keer zo duur geweest'', stelt Wilting. ''Daarom was het heel normaal dat mevrouw Verver dit declareerde.'' Van de drank werd in huize Verver slechts een klein deel genuttigd.

Indienen drankfactuur
Nadat Van Vollenhoven was vertrokken, bleek men zeer tevreden over het verloop van het bezoek. Verver besloot daarom de aanwezige ambtenaren een fles champagne mee te geven. ''De volgende dag is een ambtenaar gekomen en die heeft de drank die nog over was opgehaald en meegenomen naar het gemeentehuis'', zegt Wilting. Desgevraagd laat hij weten wie die ambtenaar was: Jan Willem Leemhuis, de zoon van de huidige interim-burgemeester van Schiedam. Destijds werd hij onder Verver aan een baantje op het stadhuis geholpen.

De gemeente Schiedam wil nu niet op de uitlatingen van Wilting reageren. De raadscommissie die het onderzoek naar de bestuurlijke uitgaven in Schiedam deed, vindt dat Verver de drankfactuur niet had mogen indienen bij de gemeente. De oud-burgemeester had dit uit haar eigen vaste onkostenvergoeding (ca. 700 euro per maand) moeten betalen, stelt de commissie.

Verbouwing
Ook over het veiligheidsglas, dat op advies van de politie in de ramen van het woonhuis van Verver werd geplaatst, is Wilting stellig. De opdracht daartoe was volgens hem al vastgelegd in de eerste begroting die aannemer Van den Tempel in 2007 opstelde. ''Het veiligheidsglas zat in de aanvankelijke opdracht. En daarvoor is in totaal 299.000 euro (excl. BTW) naar de aannemer overgemaakt'', aldus Wilting. Als Wilting wordt gevraagd daarvan het bewijs de specificatie te leveren, weigert hij dat. ''Vanwege de privacy van de familie Verver.''

Aannemer Van den Tempel heeft een heel ander verhaal. Volgens directeur Richard Breugem stond het veiligheidsglas helemaal niet in de eerste begroting, die in 2007 werd opgemaakt voor een complete verbouwing van het woonhuis van de familie Verver. ''Daarin was slechts sprake van een klein ruitje veiligheidsglas in een binnenpui. Van een paar honderd euro. Plaatsing ervan is later ook helemaal vervallen.

Ruim 6.000 euro
Het veiligheidsglas in de grote ramen was pas maanden later aan de orde. Het ging om meer dan 25 vierkante meter. De rekening voor dat meerwerk hebben we uiteraard apart gefactureerd: 6277.96 euro. En dat is nooit betaald door de familie Verver.'' De aannemer is wel bereid om die eerste begroting (uit 2007) van Ververs verbouwing aan RTV Rijnmond te tonen. Voor zover het kan worden beoordeeld, onderbouwt dit zijn betoog.

De Schiedamse raadcommissie stelt in haar rapport vast dat Verver het veiligheidsglas onjuist bij de gemeente heeft gedeclareerd. Want ''Rekening en betaalbewijzen toevoegen'', luidt de bepaling. Verver diende slechts een handgeschreven declaratieformulier in, zonder betalingsbewijs. Loco-burgemeester Siljee parafeerde de declaratie toch en bijna 6300 euro werd naar Verver overgemaakt.

Maandagavond moet de Schiedamse gemeenteraad bepalen of er een streep onder het dossier-Verver wordt gezet of dat alsnog een raadsenquete wordt opgestart.

Deel dit artikel: