nieuws

Een kostbaar kleinood

ROTTERDAM - Een sleutelhanger van triplex. Op het eerste gezicht niet zo bijzonder maar deze sleutelhanger vertelt een verhaal over oorlog, angst en de creativiteit om kostbaarheden te beschermen.
Het is de sleutelhanger van de familie Bouts. Het gezin - vader, moeder, twee zonen en een dochter - woont tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Philips Willemstaat 47a in Rotterdam-Hillegersberg. De sleutel bij de hanger is van de voordeur van dat adres.
Tijdens de razzia van november 1944 worden de twee zonen van het gezin Bouts verraden door de buren. De jongens moeten naar de verzamelplaats voor Hillegersberg, de tramremise aan de Kootsekade. Vader, moeder en dochter gaan daar ook naartoe. Er heerst angst, onzekerheid en verwarring. De ouders besluiten op dat moment om een zorgvuldig bewaarde fles chocolademelk met elkaar op te drinken. Het is misschien wel de laatste gelegenheid om als gezin bij elkaar te zijn.
Dochter wordt naar huis gestuurd om de fles chocolademelk op te halen. "Let goed op die hanger", zegt vader Bouts als hij haar de huissleutel geeft. De sleutelhanger is voor vader belangrijker dan de sleutel.
Pas na de oorlog komt de dochter erachter waarom de hanger zo belangrijk is voor haar vader. Het houten triplex plaatje heeft een geheim vakje. Een vakje waarin haar v ader drie gouden tientjes heeft verstopt. Een zorgvuldig gekozen bergplaats om kostbaarheden uit handen van de vijand te houden.
De 'gewone, bijzondere sleutelhanger' is opgenomen in de collectie van het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.