nieuws

Kijvelanden inventariseert patiënten op 'geweld'

tbs_kijvelanden
tbs_kijvelanden
ROTTERDAM - TBS-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal is alle patiënten aan het inventariseren, om te kijken of er vroegtijdig behandelingen moeten worden gestaakt. De Kijvelanden doet dat na een uitspraak van het Europees Hof.
Het Europees Hof heeft bepaald dat een TBS-behandeling maximaal vier jaar mag duren, als geen sprake is van een geweldsdelict. Maandag besloot de rechter in Utrecht al op basis van deze uitspraak dat een 42-jarige vrouw niet langer mocht worden vastgehouden in een TBS-kliniek.
De patiënte in Utrecht had mensen met een gaspistool bedreigd, maar niet geschoten. In het vonnis wordt gesproken van ‘angst veroorzaken’ en niet van ‘geweld gebruiken’. De vrouw wordt sinds 1999 behandeld. Volgens de rechter moet zij worden vrijgelaten, maar justitie is in beroep gegaan. De vrouw blijft daarom voorlopig nog vast.

'Onveilige situaties'

De Kijvelanden is nu circa 150 dossiers aan het doornemen, om te zien of zij ook patiënten heeft die lange tijd worden behandeld zonder geweldsdelict. De kliniek noemt de bepaling van het Europees Hof hoogst ongelukkig, omdat vrijlating van patiënten die nog niet zijn uitbehandeld onveilige situaties kan veroorzaken. Ook bij de vrouw in Utrecht vinden haar behandelaars het onwenselijk dat zij vrij komt.
De Kijvelanden in Poortugaal is niet de enige kliniek die een inventarisatie maakt. Dat gebeurt in alle TBS-instellingen in Nederland. De resultaten worden verzameld door de Raad voor de Rechtspraak.