nieuws

Hollandse Meesters: Hans van Houwelingen - 20 december

Hans van Houwelingen
Hans van Houwelingen
ROTTERDAM - De derde kunstenaar in deze reeks is beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen. Het Nationaal Gastarbeidermonument in Rotterdam, op de Coolsingel voor de Bijenkorf, is van zijn hand. Eén van de vele kunstwerken... Hij wordt gefilmd door Rob Schröder en Gabriëlle Provaas.

Kunstenaar Hans van Houwelingen

Hans van Houwelingen volgde zijn opleiding aan de ABK Minerva in Groningen en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk komt in vele verschillende vormen tot uiting en staat bekend om een kritische en provocerende houding tegenover de cultuurpolitiek. Binnen zijn oeuvre vallen veel projecten in de openbare ruimte die bestaan uit interventies, tentoonstellingen en lezingen. Bekende werken van hem zijn Het Tapijt (1992); een met bakstenen ontworpen Perzisch tapijt op een plein in de Utrechts Amerhog en de Zuil van Lely (2002); een tweeëndertig meter hoge zuil in het centrum van Lelystad.

Filmmakers Rob Schöder en Gabrielle Provaas

Gabrielle Provaas studeerde kunstgeschiedenis en film en televisiewetenschap. Van 1995 tot 2001 was ze programmamaker bij Stardust (VPRO) en schreef ze in het filmmaandblad Skrien. Voor Bonanza, ook bij de VPRO maakte ze verschillende portretten van kunstenaars waaronder L.A. Raeven en Joost Conijn. Daarnaast schreef zij het scenario en de teksten voor Kruistocht in Spijkerbroek – de game (2006) en samen met Rob Schröder maakte ze de teledoc Ouwehoeren (2011), over het leven van twee hoeren op de wallen.
Rob Schröder was programmamaker bij Bonanza en maakte verschillende documentaires voor Tegenlicht. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en is daar tegenwoordig hoofd van de afdeling ontwerpen.

Donderdag 20 december, 17.30 uur (ieder uur herhaald) bij RTV Rijnmond.