nieuws

Hollandse Meesters: Tom Claassen hh - 12 mei 17.20 uur

Hollandse Meesters: Tom Claassen
Hollandse Meesters: Tom Claassen
ROTTERDAM - A.s zondag een herhaling van Hollandse Meesters met Tom Claassen. Het werk van beeldhouwer Tom Claassen kenmerkt zich door de grootte, het materiaalgebruik en de vereenvoudigde vorm. Eén van de vele voorbeelden zijn de drie grote konijnen in het gras tegenover de Kunsthal in Rotterdam. Filmmaker Mark de Cloe legt hem vast.

Kunstenaar Tom Claassen

Tom Claassens werk speelt zich vaak af op de grens van cultuur en natuur, is stevig geworteld in de beeldhouwtraditie, maar geeft daaraan tegelijk een originele, speelse en persoonlijke draai. Door extreme uitvergroting van onderdelen van een landschap zorgt hij voor een onderbreking in dat landschap of stedelijke omgeving. Ook speelt Claassen met gebruik van materialen waardoor zijn beelden een hoge aaibaarheidsfactor lijken te krijgen, terwijl dit meestal niet het geval is. Materiaal dat er zacht en uitnodigend uit ziet is in werkelijkheid uit brons gegoten. En waar het beeld er hard en onaantastbaar uitziet, blijkt van rubber te zijn.

Filmmaker Mark de Cloe

Aan de Rietveld Academie en aan het Maurits Binger Instituut in Amsterdam studeerde Mark de Cloe. Kenmerkend voor films van De Cloe is zijn interesse in verhalen over de liefde, verliefdheid en alle emoties die daarbij komen kijken. Hierbij gaat hij vooral beeldend te werk en probeert hij doormiddel van samenwerking tussen beeld en geluid deze gevoelens bij de kijker over te brengen. Zijn eindexamenfilms Lucky Strike en Ralentir werden onderscheiden met de Grolsch Filmprijs (1992) en in 1998 won hij de NPS prijs voor Beste Korte Film met Gitanes. In 2002 maakte hij een serie van 34 films over verliefdheid, genaamd Boy meets Girl Stories en twee jaar later maakte hij in samenwerking met Orkater de film Valse Wals (2005). Ook regisseerde hij afleveringen voor de series Lieve en Koppels en Het Leven uit een Dag.

Zondag 12 mei, 17.20 uur (ieder uur herhaald) bij TV Rijnmond.