nieuws

Horecaondernemers bestrijden geluidsoverlast

ROTTERDAM - Horecaondernemers aan het Stadhuisplein in Rotterdam meten met een nieuw systeem zelf of ze geluidsoverlast veroorzaken. Wanneer blijkt dat de muziek te hard staat, krijgt de DJ dit direct te zien. Op deze manier willen de ondernemers klachten vanuit de omgeving terugdringen.
De acht uitgaansgelegenheden nabij het Stadhuisplein veroorzaken de laatste jaren veel overlast. Met name de bewoners van de woonflats aan de Joost Banckertsplaats klagen over de harde muziek die zij horen. Dankzij het nieuwe geluidsmonitoringssysteem moet dit voorbij zijn.
Op het dak van een woonflat is een microfoon geplaatst, net als in de cafés aan het Stadhuisplein. De muziek, die de microfoon op de woonflat opvangt, wordt vergeleken met de muziek in de cafés.

Liedje herkennen

Als hetzelfde liedje wordt herkend krijgt de DJ op een scherm naast de draaitafel te zien dat hij de muziek zachter moet zeggen. Dit gebeurt binnen enkele seconden nadat de microfoon op de flat te harde geluiden opvangt.
Dinsdag ondertekenden burgemeester Aboutaleb en twee horecaondernemers een overeenkomst om de geluidsoverlast terug te dringen. Het systeem is al bijna een maand werkzaam en het aantal klachten is flink afgenomen.