nieuws

'Sinterklaas' pleit voor status aparte Rozenburg +VIDEO

ROTTERDAM - De deelgemeente Rozenburg heeft woensdagochtend op ludieke wijze geprotesteerd tegen de twee nieuwe plannen voor het vervangen van de deelgemeenten. Volgens Rozenburg doen de plannen geen recht aan de bijzondere positie van Rozenburg.
Zelfs Sinterklaas kwam langs in het Rotterdamse stadhuis om het ongenoegen duidelijk te maken.

Burgernabij bestuur

Na 2014 zullen de veertien Rotterdamse deelgemeenten verdwijnen. Als vervanging zijn er op dit moment twee plannen: wijkparticipatie of gebiedsbestuur. Rozenburg wil een ander plan, namelijk het Rozenburgs Model met 'burgernabij bestuur, een eigen budget en mét verkiezingen'.
Tot 2010 was Rozenburg een zelfstandige gemeente. Doordat het dorp, met 12.500 inwoners, een deelgemeente werd, heeft Rozenburg al bevoegdheden moeten inleveren. Nu ook de deelgemeenten worden afgeschaft, dreigt Rozenburg nog minder te zeggen te krijgen.

'Maatwerk mogelijk'

Het aantal medewerkers bij de deelgemeente is afgenomen van 80 tot 22. Verschillende diensten in Rotterdam hebben taken overgenomen, maar de samenwerking verloopt volgens Rozenburg erg stroef. Uit een inwonerspeiling dit voorjaar bleek dat 95 procent van de inwoners van Rozenburg een bestuur dichtbij burgers wil houden.
Het protest van Rozenburg wordt de komende weken bekeken. Volgens voorzitter Jan-Willem Verheij van de stuurgroep toekomst deelgemeenten is maatwerk in de nieuwe modellen wel mogelijk. Of aan alle eisen van Rozenburg kan worden voldaan is nog niet duidelijk.