nieuws

Half jaar cel geëist tegen oud-agent voor ontvoering

politie
politie
ROTTERDAM - Justitie heeft een half jaar cel geëist tegen een voormalige agent van het korps Rotterdam Rijnmond. Hij zou een zwerver hebben ontvoerd en bedreigd. Tegen een toenmalige collega, die bij het incident aanwezig was, is een werkstraf van 240 uur geëist.

Het slachtoffer was een Poolse man die regelmatig voor overlast zorgde in Bleiswijk. In augustus 2009 is hij door de agenten meegenomen naar een afgelegen plek bij Moerkapelle.

'Verbijsterend en on-Nederlands'

Volgens justitie heeft één van de politiemannen een pistool op hem gericht. Naast hem was een schep geplaatst, om de indruk te wekken dat de zwerver zijn eigen graf moest graven. "Verbijsterend en on-Nederlands", aldus officier van justitie A. Hoekstra.
Beide oud-agenten ontkennen dat er een schep is gebruikt. Die bleef achterin het politiebusje liggen. De Poolse man zou slechts zijn "weggebracht", met de boodschap dat hij zijn heil maar elders moest zoeken.
Hoofdverdachte Jurian W. erkent dat hij met een pistool heeft gericht. "Ik dacht dat de zwerver naar een wapen greep. Hij keek ook raar uit zijn ogen en riep "shoot, shoot". In een reflex pakte ik toen mijn pistool."
Schamen over incident
Tegen de instructies in heeft de politieman het vuurwapenincident niet gemeld. "Ik schaamde mij, omdat ik mijn pistool niet had moeten pakken. De Pool had geen wapen, hij greep naar zijn zonnebril".
De voormalige agent deed vervolgens een boekje open over de politiecultuur. "Als je een fout maakt, wordt daar de draak mee gestoken. Als je ergens mee zit, kan je dat niet kwijt. We willen allemaal grote jongens zijn, allemaal haantjes." Rechter Van der Kaaij: "Dat lijkt mij iets om stil te staan binnen de organisatie."
De twee agenten zijn in 2011 ontslagen, tot hun eigen ongenoegen. Jurian W.: "Ik voel mij verschrikkelijk genaaid." De rechter in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.