nieuws

Geen vertraging meer voor megaschepen

schip_2
schip_2
ROTTERDAM - Grote containerschepen hoeven vanaf zaterdag niet meer te wachten als ze elkaar willen passeren bij het in- en uitvaren van de Rotterdamse haven. De vaargeul bij Hoek van Holland is nu breed genoeg om de containerreuzen langs elkaar heen te laten varen, liet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag weten.
Sommige containerschepen liggen tot 15,5 meter diep in het water. De Maasgeul is nu 250 meter breder gemaakt en 21 meter diep. De afgelopen 6 maanden is daarvoor 350.000 kubieke meter klei, zand en veen uit de vaargeul gebaggerd. Dat is volgens het ministerie genoeg om 140 zwembaden van 50 meter mee te vullen.

'Goed voor concurrentiepositie'

Niet alleen containerschepen, maar ook tankers en bulkschepen zullen minder lang hoeven te wachten bij de Rotterdamse haven. Dat is volgens Schultz goed voor de internationale concurrentiepositie, omdat de haven dan nog beter bereikbaar wordt voor de allergrootste schepen.
Containerschepen worden steeds maar groter, waardoor vaarwegen moeten worden aangepast. Het Havenbedrijf Rotterdam liet eerder al weten in 2020 ongeveer 1500 zeer grote containerschepen te verwachten. In 2011 waren dat er nog circa 60.