nieuws

Ruwaard stuurt brief aan hartpatiënten

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse
ROTTERDAM - Hartpatiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis krijgen uiterlijk begin volgende week een brief met informatie over de sluiting van de afdeling Cardiologie. Het is de eerste brief die het ziekenhuis stuurt sinds de afdeling op 21 november werd gesloten omdat er opvallend veel patiënten waren overleden in 2010.

'Heropening op 12 december'

In de brief staat onder meer dat het ziekenhuis in Spijkenisse streeft naar een heropening van de hartafdeling op 12 december. Verder wordt benadrukt dat een cardioloog uit het Maasstad Ziekenhuis waarneemt en dat de rest van de afdelingen van het ziekenhuis gewoon open zijn.
De brief wordt alleen gestuurd naar hartpatiënten die dit kalenderjaar in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn behandeld.
Brief volgt na advies patiëntenorganisatie
Het bestuur van het ziekenhuis stuurt de brief na overleg met van Zorgbelang Zuid- Holland. Deze patiëntenbelangenorganisatie is bij de informatievoorziening betrokken door het ziekenhuis. Erik Visser van Zorgbelang Zuid-Holland: "Zonder goede informatievoorziening win je niet het vertrouwen van je patiënten terug."

Volgens het bestuur was het niet mogelijk om de brief eerder te sturen door de snelle ontwikkelingen en de tijd die het kostte om patiënten en de andere cardiologen opnieuw in het plannen.
IGZ beoordeelt verbeterplan
Op dit moment wordt in het ziekenhuis gewerkt aan een plan om de hartafdeling te heropenen. Er wordt gezocht naar cardiologen die aan de slag kunnen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een pakket voorwaarden dat nodig is om veilige zorg te kunnen leveren.
Het plan wordt vrijdag aan de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) voorgelegd. IGZ bepaalt dan of het verbeterplan voldoende is om de hartafdeling opnieuw te openen.
Rol medisch specialisten wordt onderzocht
Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft laten weten dat de oude cardiologen hun werk voorlopig niet mogen hervatten.
Er loopt een onderzoek naar het functioneren van de vier medisch specialisten. Tientallen verdachte sterfgevallen van de afgelopen jaren worden onderzocht.