nieuws

Rotterdam wil legale wietplantages

ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad wil dat er legale wietplantages komen aan de rand van stad, waarbij de gemeente toezicht houdt op de teelt. De raad steunde donderdag een motie van D66 en GroenLinks.
De partijen vinden het vreemd dat de verkoop in coffeeshops nu gedoogd wordt, maar dat de teelt en inkoop van wiet door diezelfde coffeeshops verboden is. Met een gemeentelijke hennepplantage wil Rotterdam de controle op de kwaliteit van wiet houden. Ook denken D66 en GroenLinks dat legale teelt onveilige situaties bij woningteelt kan voorkomen.
Rotterdam heeft hiervoor wel toestemming nodig vanuit Den Haag. De gemeenteraad gaat er daarom bij het kabinet voor pleiten om wietplantages aan de rand van de stad mogelijk te maken.
Het Rotterdamse CDA is ontsteld over het raadsbesluit en gaat er alles aan doen om dit te voorkomen. Fractievoorzitter Wubbo Tempel: ‘Rotterdam heeft al te maken met grote overlast. Nu zijn we al één van de gebieden in Nederland waar de meeste drugs per vierkante kilometer wordt genuttigd. Straks zijn we ook nog producent, dan is geest helemaal uit de fles.’ Tempel is groot tegenstander van drugs en coffeeshops.
Volgens het CDA bezoeken zo'n 80.000 mensen in Rotterdam maandelijks een coffeeshop en zorgt dat voor veel overlast.