nieuws

Huiseigenaren de dupe door uitspraak Hoge Raad

paalrot
paalrot
ROTTERDAM - De uitspraak van de Hoge Raad over de paalrot in Dordrecht dupeert honderdduizenden huiseigenaren in heel Nederland. Dat is de reactie van de Dordtse Belangenvereniging Funderingsproblematiek.

De paalrot in Dordt is het gevolg van slechte rioleringen. Daardoor is de grondwaterstand gezakt. Veel houten heipalen zijn droog komen te staan, waardoor ze wegrotten en de huizen die erop staan verzakken. Maatregelen om dat te verhelpen, kosten algauw tienduizenden euro's.

De Hoge Raad stelt Dordrecht niet aansprakelijk voor de paalrotschade, omdat de gemeente niet wist dat de riolen zo slecht waren. Toen dat wel bekend was, ondernam de gemeente volgens de Hoge Raad voldoende actie.
Buiten Dordt speelt het probleem ook op andere plekken in de regio Rijnmond, dat zegt Ad van Wensen, voorzitter van de belangenvereniging. "Rotterdam heeft 67.000 woningen op houten palen. In Hillegersberg heeft dertig procent waarschijnlijk last van paalrot."
Volgens Van Wensen moet de wet worden aangepast, zodat gemeenten er verantwoordelijk voor zijn als kapotte rioleringen voor paalrot zorgen.