Restauratie het Hof in Dordt eindelijk van start

Na 20 jaar praten is maandagmiddag de restauratie van het monumentale Hof in Dordrecht van start gegaan. De plek moet een interactief historisch museum worden en daarmee een nieuwe toeristische trekker voor de Merwestad.

Wethouder Jasper Mos luidde de start van de renovatie in door een spandoek op een bouwhek te onthullen. In het middeleeuwse kloostercomplex werd tijdens de 80-jarige oorlog de basis gelegd voor de Nederlandse staat. En niet alleen de eerste vrije statenvergadering in 1572 vond er plaats, maar ook de Nationale Synode van 1618. Die synode gaf de aanzet voor de eerste Statenbijbel.

Het is de bedoeling dat dit allemaal te zien is in het vernieuwde Hof. Er komen tentoonstellingen, maar ook touchscreens, projecties en films. Daarnaast komen er een bibliotheek en een studiezaal waar eeuwenoude archieven van Dordrecht zowel op papier als digitaal bekeken kunnen worden.

Geïnteresseerden moeten echter nog wel even geduld hebben, want de renovatie van het Hof duurt tot eind 2014. De restauratie wordt uitgevoerd door het restauratie bouwbedrijf Schakel en Schrale, die met 100 jaar ervaring onder meer de renovatie van het Paleis op de Dam en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam verzorgde.

Deel dit artikel: